Kertomuksia

“HIRVEN ERREYS” (c) Jukka Tiusanen, 2013 (Tositarinaan perustuva!)

Lauri lähti hirvijahtiin olallansa pyssy koira pyöri jaloissansa tohkeissaan, asun  kruunas uuden uutukainen punamyssy, kaikki oli aamutuimaan kohdallaan

Hirvenjäljen etsinnässä kului tunti, kaksi, lähistöltä löytynyt ei ainuttakaan.
Sääkin muuttui päivän mittaan varsin karmeaksi, taivas työnsi lumiräntää aivan solkenaan.

Paleleva metsästäjä etsi tulipuuta,
kankahalta tervaskannon sattui kohtaamaan, leiripaikan  ainehiksi tarvittu ei muuta, repun riisui pyssyn pani mäntyyn nojamaan.

Hetken ehti paukutella kannon kylkeen kirvestä kun yllättäen askelia kuuli takanaan, kääntyessään havainnon sai jättihirvestä joka suoraan miestä  kohti rynni raivoissaan.

Sulin käsin sonnille on paha panna vastaan hirvipyssyn puoleen Lauri onnahti, sekunti jäi ampumiseen aikaa ainoastaan salamana metsän suojaan hirvi ponnahti.

Kun kirveen kalkkeen reviirillään hirvisonni kuuli niin viime virheen silloin oli tekemäisillään, kiimatappeluksi raukka hakkuuäänet luuli teurasorren vältti yksin vikkelyydellään.

Loppukaneettina tositarinalle tälle:
Kirves jätä liiterisi naulaan lepäämään,
housupyykkikin jää tällöin ehkä vähemmälle – taatusti on kotijoukot  mielissään.

 

Riistapeltorojekti 2013

2013 vuonnakin teimme samat pellot kuin aiemminkin, tosin stoori niistä  jää nyt tälle asteelle.

Riistapeltoprojekti 2012

24. päivä kesäkuuta kokoonnuimme kello 9 aamulla riistapeltotalkoisíin. Setti oli tehnyt peltotyöt aiemmin niin, ettei tarvinnut enää muuta kuin kylvää siemenet peltoon. Tänä vuonna teimmekin kaksi peltoa, joihin kylvimme kauraa, rehukaalta, rehurapsia ja persianapilaa. Talkooväkeäkin saimme kasaan huimasti enemmän kuin viime vuonna, sillä meitähän oli peräti 5 kappaletta kun viime vuonna teimme hommat kolmeen pekkaan. Kasvua edellisvuoteen oli siis huimat 67%. Kylvössä ei pitkään nokat tuhisseet ja himpun yli tunnin päästä oli jo traktorimieskin kotiin ajelemassa.

Talkoolaisia kylvön jälkeen…

Ja toiselta pellolta kylvöhommista…

Kuva otettu 26.8.12 – liian tiheässä, mutta hyvin kuitenkin kasvanut!

– J.S 28.8.12

Riistapeltoprojekti 2011

Kesäkuun loppu 2011: Oli ollut allekirjoittaneella ja Keräsen Setillä puhetta jo pidemmän aikaa että josko se uhrattas yksi kesäinen löhöpäivä ajatellen kaukonäköisesti jo ensi syksyn ja talven mehtuuaikaa ja metsästysalueittemme riistaeläinten selviämistä talven yli. Niinpä aloimme värkkäämään ajatuksena että jos tekisimme riistapellon! Ensinnä ruvettiin katselemaan peltokasvien siemeniä ja kasvupaikkavaatimuksia – no rehukaali ja kaura näytti olevan mieleisiä kasveja niin jänikselle hirvelle kuin linnuillekkin – ja olihan niistä jo reilusti kokemusta metsäkauriinruokinta-ajaltamme. Nyt enää se rahoitusasia mietintään, kun kyllähän sitä on vuosikokouksessa varattu rahaa riistanhoitoon niin eihän se niin mene että muut rahat käytettää millon saunaan ja millon polttoaineeseen, mutta entäpä se pieni raha ja asia – RIISTANHOITO ja ruokinta! Niinpä oltiin lähes yksimielisiä siitä, että seura tukee pellon tekoa maksamalla siemenet ja apulannan! Paikkakin oli jo kateltuna.

Tinkaamalla saatiin siemenet ja apulanta varsin sopuhintaan ja nyt piti jo soittaa Setille että pörskäöttää rattorin tulille ja laittaa Fordilla moan ympäri ja karhitsee. Sitä sitten yhtenä vesisateisena päivänä Setin ja Veikan kansa heiteltiin apulannat ja siemenet peltoon ja Setti rattorilla siemenet peitteli – 70% rehukaalta ja loput sitten laitettiin kauraa! Lopuksi kierrättelin riistanhoitopiiriltä haetun hirvinauhan pellon ympärille että ei porot pääse peltoon ja eikä hirvetkään liian aikaisin.

Setti riistapellolla Foortilla

Pian laiho alkoi nousta ja ensimmäisenä pellon vehreyden oli huomannut jussi eli metsäjänis jonka Setti oli usein pellossa nähnyt. Ilmeisesti hirvinauha ei jänestä hätkähytä.

Kun sitten alkoi vesilinnun mehtuu ja koirien kiinnipito aika päättyi, niin otimme hirvinauhan pois ja pelto oli näinollen valmis hirville tarjottavaksi.

Pelto kasvoi odotetun hyvin.

– Joona Seppänen